Jak se správně starat o baterii vašeho telefonu

Problémy s životností baterky měl někdy snad každý. Zcela vyvarovat se jim bohužel nedá, baterie se  zkrátka časem opotřebuje. Jak se o ni ale správně postarat, abychom její životnost co nejvíce  prodloužili a vyhnuli se zbytečnému ničení?


Jak udržet baterii co nejdéle nabitou? 

Udržet baterii co nejdéle nabitou se snažíme všichni už téměř podvědomě, proto věříme, že toto  shrnutí pro vás bude spíše opakování starých zvyklostí. Přesto se vždy ujistěte, že veškeré funkce,  které právě nevyužíváte, jako je Bluetooth, WiFi, NFC či poloha jsou vypnuté, jas rozhodně  nenechávejte na maximu a na animované či pohyblivé tapety bez powerbanky můžete rovnou  zapomenout. V případě potřeby lze zapnout spořič baterie, který spotřebu lehce omezí. V urgentních  a hraničních případech je možné také zapnout ultra spořič baterie, který omezí funkce telefonu na  nutné minimum a je schopen vám udržet telefon „naživu“ o několik hodin déle. 

Teď ale k té důležitější a složitější otázce. Jak zamezit opotřebování baterie? 

Většina z nás si pamatuje doby, kdy jsme u tlačítkových telefonů museli nechat baterii první zcela  vybít a až poté telefon nabít, aby nedošlo k zmenšování kapacity baterie. To už je dnes ale dávno za  námi a s moderními lithiovými bateriemi tento problém již nemusíme řešit. Přestože telefon  nemusíte zcela vybít, životnosti vaší baterie prospěje, když telefon před nabitím necháte vybít na  třicet procent a méně. Váš telefon byste většinu času měli udržovat mezi 30 – 80 % baterie, proto  jestliže jste typ člověka, který nevychází z domu, dokud v pravém rožku telefonu nesvítí trojciferné  číslo, je na čase tento zvyk změnit. 

Domněnka, že se telefon nesmí nabíjet když dosáhne baterie 100 % je mylná. Chytré baterie se samy  přestanou nabíjet ve chvíli, kdy maximálního nabití dosáhnou. Přesto ale plné nabití vaší baterii škodí. 

Další věc, kterou baterie nesnáší, je horko. Proto jestliže si telefon necháte ležet jen tak na sluníčku  nebo si ho s sebou nedej bože vezmete do sauny, s baterií se můžete předem rozloučit. 

Telefon tedy nabíjejte klidně častěji, vyhněte se ale plnému nabití či plnému vybití. Nevystavujte svůj  telefon horku a pochopitelně ani vlhku. Telefon nabíjejte až když baterie klesne pod 30 % a  z nabíječky vytáhněte ideálně před dosažením 90 %. 

A malý tip na závěr, jestliže chcete zjistit kapacitu a zdraví vaší baterie, neváhejte si stáhnout aplikaci 

Článek se týká těchto produktů

Multifunkční nabíječka 15W 4v1 se zásuvkou USB / USB-C, powerbankou 8000mAh a bezdrátovým nabíjením

Perfektní cestovní sada: nabíječka FORCELL 4v1. Vybavena integrovanými porty: USB, USB-C a powerbankou. Umožňuje indukční bezdrátové nabíjení...

Powerbanka 10 000mAh se svítilnou černý - Azuri

Azuri externí baterie s integrovanou svítilnou a 2 porty USB - 10000 mAh - černá


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.