Folie nebo sklo?

To, že je v dnešní době potřeba chránit displej telefonu před poškozením, už není žádná novinka, ti kteří čtou naše články dané už určitě dobře ví. Pokud ještě váháte mezi ochrannou fólii nebo tvrzeným sklem, volete sklo. Skla dosahují mnohem lepší ochrany proti pádům a nárazům než fólie. Navíc sklo je mnohem více uživatelsky příjemnější.


Typy tvrzených skel 

Typů tvrzených skel na mobil nebo tablet je několik, 2D, 2,5D 3D nebo 5D modely. My si je v krátkosti představíme. 

2D - Tvrzené sklo kryje jen rovnou část LCD, takže je-li LCD přístroje mírně zahnuté (týká se okrajů), sklo končí před ohnutím displeje. 

2,5DNabídnou v podstatě to samé, co skla 2D, tedy pokrytí pouze pro dotykový displej, ale ne pro rámečky, lepší modely 2,5D skel pokryjí celý povrch smartphonu či tabletu, avšak s výjimkou zaoblených modelů, od kterých mohou dost nepříjemně odstávat. 2,5 D tvrzené sklo se od 2D skla liší zakončením okrajů, které nejsou rovné, ale zkosené, takže přejetí prstem přes okraj 2,5D tvrzeného skla je příjemné, jde o plynulý přechod mezi telefonem a povrchem ochranného tvrzeného skla. 

3D - Jde o druh tvrzeného skla, které má zaoblené rohy tak, aby se dalo nalepit na moderní bezrámečkové smartphony. U těchto telefonů sahá často displej až na zaoblené rohy, tyto telefony pak vyžadují speciální ochranu. 3D sklo nelze nalepit na klasický telefon s rovným displejem a ostrými hranami. 

5D - Jsou nejmodernější skla. Sklo má lepidlo po celé ploše a tím pevně přilne k telefonu (toto lepidlo nezasychá, sklo můžete kdykoli odlepit). Předchozí skla značená jako 3D mají lepidlo pouze po obvodu, tyto skla na displeji hůř drží, častěji se odlepují.

Nevýhody folie 

A proč folie není vhodný typ ochrany displeje? 

- Ochranná fólie poskytuje minimální ochranu před nárazem. 

- Postupem času se zvyšuje počet škrábanců a zhoršuje čitelnost displeje. 

- Levné fólie se mastí a postupem času žloutnou. 

Navštivte jednu z našich prodejen, kde Vám rádi poradíme s výběrem a případně Vám sklo i nalepíme, doma s tím mohou být někdy patálie, co? :-)

Článek se týká těchto produktů

Tvrzené / ochranné sklo na Apple iPhone 12 mini 5,4" - Flexible Nano Glass 9H

Flexibilní (ohebné) hybridní tvrzené sklo se zvýšenou pevností 9H. Díky modernímu složení dobře přilne k obrazovce a chrání ji před poškrábáním. Vysoká průhlednost zajišťuje vynikající podání barev na vašem displeji. Jedná se o…

Tvrzené / ochranné sklo Samsung Galaxy S20 černé - 5D Nano plné lepení

Flexibilní (ohebné) hybridní tvrzené sklo se zvýšenou pevností 9H. Díky modernímu složení dobře přilne k obrazovce a chrání ji před poškrábáním. Vysoká průhlednost zajišťuje vynikající podání barev na vašem displeji. Jedná se o…


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.