Je modré světlo opravdu tak nebezpečné?

Modré světlo, neboli Blue Light je strašákem mnohých z nás. Škodlivé záření vycházející z našich displayů nám totiž může pořádně zkomplikovat život. Ale jak se před ním vlastně bránit?


Modré světlo, neboli Blue Light, je dlouho řešené téma napříč různými obory, ať už se jedná o výrobce mobilních telefonů, nebo například lékaře. Tento typ světla, který produkují nejen notebooky a telefony, ale například i televize nebo LED žárovka, může mít na naše tělo neblahé účinky, jako jsou bolesti hlavy, suchost očí či zhoršení zraku. Ačkoliv je pro nás modré světlo přes den přirozené, jelikož je díky slunci všude kolem nás a naše oko je na něj zvyklé, tak zvýšená dávka, natož večer, je pro lidi škodlivá.


Mimo to, lidské oko není schopné modré světlo blokovat, takže ve chvíli, kdy si v klidu projíždíte Instagram, vaše sítnice pohlcuje 100% modrého světla. Vědci se také shodují, že modré světlo způsobuje problémy s usínáním a rapidně zhoršuje kvalitu spánku.


Jak se tedy před modrým světlem bránit?


Přinášíme tři způsoby, které vám pomohou se zvýšeným dávkám modrého světla vyvarovat a mohly by vám tedy zachránit pár hodin spánku.

Speciální brýle
Ačkoliv oko samotné blokovat modré světlo nedokáže, na trhu jsou poměrně oblíbené speciální brýle, či dokonce čočky, které modré světlo pohltí. Takový filtr se dá přidat například i do běžných dioptrických brýlí. Tento způsob ochrany před modrým světlem bychom doporučili především lidem, kteří za monitorem tráví většinu dne.

Aplikace Blue Light Filter
Jistěže se vám nikdo nezaručí, že takováto aplikace zablokuje 100 % modrého světla, ale i přesto se hodí zapnout, a to především večer, protože i když nezablokuje veškeré modré světlo, rozhodně jeho dávku omezí více než třeba pouhé snížení jasu.

Omezte dávky modrého světla před spaním
Obecně je doporučeno se modrému světlu 2-3 hodiny před spaním vyvarovat. Zkuste tedy sáhnout po oblíbené knize, nebo si třeba jen poslechněte nějaký podcast a uvidíte, že se vám bude usínat mnohem lépe.


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.