Mobilní bezpečnost

Ohledně bezpečnosti mobilních telefonů koluje spousta mýtů. Kybernetické útoky, sledování státními organizacemi nebo snad přeprodávání dat, co je opravdovou hrozbou a jak se můžeme bránit?


Antivir

Je antivir v mobilním telefonu zbytečnost, nebo naopak naprostá nutnost? Zatímco na počítačích a noteboocích má antivir nainstalováno přibližně 90 % uživatelů, u chytrých telefonů je to sotva polovina. Přitom mobilní telefon potřebuje stejnou, ne-li větší ochranu. Ať už od sledovacích programů, které z vašeho telefonu udělají bez vašeho vědomí kapesního špiona, nebo od útoků na bankovní účet vás kvalitní antivir dokáže ochránit.

Původ telefonu

Víte, z jaké země pochází váš mobilní telefon? Jaké jsou restrikce a pravidla, práva a povinnosti vydavatele a uživatelů? Tyto směrnice se mohou v různých zemích lehce lišit a je dobré si prověřit, zda a od jakých národních úřadů kybernetické bezpečnosti má daný telefon certifikaci. Vyhledat můžete například certifikáty ze Spojených států či Německa.

Původ aplikací

Aplikace, které do svého telefonu instalujete, by měly vždy být z oficiálních obchodů. Jestliže jste fanouškem módovaných či nekonvenčních aplikací, vystavujete se velkému riziku. Ačkoli jsme zaznamenali pár přešlapů a škodlivé aplikace se vyskytly i v oficiálním obchodě, takové případy jsou velmi vzácné a rychle a aktivně řešené.

Nakonec si jen připomeneme, že kdo používá internet a moderní technologie obecně, není nikdy zcela v bezpečí. Internet je a nejspíš vždy bude tak trochu rizikem, proto hlavní je být obezřetný.


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.