Šedý dovoz? Tady cesta nevede

U nás nakoupíte mobilní telefony od oficiálních distributorů, šedý dovoz je opakem. Jedná se o zboží dovezené do Evropské unie převážně z jiných zemí světa, takové zboží pak obchodník nakoupí za výrazně nižší cenu. Neznáte tedy přesný původ a často ho nezná ani obchodník. Nákup u takového obchodníka může být následně problematický, ať už se jedná o reklamace nebo vrácení zboží. 


Obchodník za vidinou snížení nákladů může provádět nelicencovaný servis, nebo reklamaci znemožní úplně. Často se setkáváme s situací, kdy obchodník svůj eshop přejmenuje a vy už jej ani nedohledáte. Zboží z šedého dovozu taktéž nemusí splňovat veškeré spotřebitelské testy, které jsou vyžadovány na českém potažmo evropském trhu. 

Kde se můžeme nejčastěji setkat s šedým dovozem?

Nejčastěji se s šedým dovozem setkáme u mobilních telefonů, ale narazit na tento dovoz můžeme rovněž u bílého zboží, fotoaparátů, počítačů, tabletů nebo televizorů. Kolikrát si můžeme hned všimnout rozdílu u daného zboží, jelikož někteří výrobci vyrábí odlišné verze pro různé trhy na světě. Stejný model pro asijský trh nemusí odpovídat stejné kvalitě jako stejný model určený pro trh evropský. Dokonce může nastat potíž s tím, že model, který není určený pro Evropský trh nebude podporovat SIM českých operátoru. U nás máte jistotu, že zakoupíte výrobky, které pochází z oficiální distribuce.

Vybírejte správně

V dnešní době používáme mobilní telefony opravdu denně a může dojít k poruše nebo poškození i během záruční doby. V případě mobilních telefonů z šedého dovozu, vždy riskujete větší náklady na opravu nebo dokonce může nastat situace, kdy zaplatíte opravu celou a za vlastní peníze. 


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.