Vlastním chytrý telefon aneb výhody a "nevýhody"

V předchozím díle jsme si ukázali cenou řadu výhod chytrých telefonů, ale mobilní telefony mají i svou stinnou stránku. Závislost na telefonu je bohužel v dnešní době již běžná věc a trpí ji nemalá skupina lidí. Tato závislost se nazývá nomofobie. Týká se i Vás?


Nevýhody smartphonů

  • Telefony mohou být návykové a mnoho z nás na nich tráví spoustu času, izolujeme se od okolního skutečného světa. Tato závislost má dokonce své jméno, jedná se o nomofobii.

  • Vzniká tzv. etiketa chování při používání chytrých telefonů, dnes už je skoro nemožné někomu nereagovat na zprávy a neodpovědět. Na signál, nebo nedostatek kreditu se asi nevymluvíte.

  • Neustále hlídaní a kontrolování, zda jste telefon neztratili anebo jej máte u sebe. Málokdo zvládne odejít na nákup, do restaurace nebo na kávu s přítelem, bez telefonu. Jsme posedlí a jenom to, že jej cítíme v kapse nám dodává pocit klidu.

  • Neustála honba za trendy. Technologické firmy se stále snaží přijít s něčím novým, to v některých vyvolává touhu mít vždy ten nejlepší a nejnovější model, bez ohledu na to, že jejich původní telefon byl plně funkční. Z telefonu se stal, trend, vyjadřujete tím více, než si myslíte.

  • Bezpečností riziko. Tím, že v telefonu máte v podstatě celý život je snadné ukradená data zneužít. Mobilní bankovnictví, virtuální platební karty, fotografie a jiné dokumenty.

  • Přehnané sdílení informací na sociální sítě. Povedlo se vám zaběhnout půlmaroton, upéct perfektní cheescake, nebo jste na hokejovém zápase či luxusní dovolené a vše publikujete na sociální sítě? Může se vám také stát, že radost už z těchto aktivit a úspěchu už ani nemáte, jenom potřebujete udržovat svůj feed stále aktivní. Zamyslete se.

  • Ach ta voda. Stačí pár kapek a je po telefonu. A co teprve pád na zem? Většinou to sice skončí jenom rozbitým displejem, ale opravy jsou často velmi drahé.

Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.